• Sól niskosodowa 500 g

Symbol: Sól-niskosodowa-500g

Sól Niskosodowa dla serca, dla prawidłowego ciśnienia krwi, 500 g. Darmowa dostawa od kwoty 650 zł

31.09
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu 1-2 dni robocze
Cena dostawy 17
Kurier DHL 17
Kurier DHL (pobranie) 22
Dostępność Duża dostępność

Darmowa dostawa od kwoty 650 zł

Zostaw telefon

Sól Niskosodowa

dla serca, dla prawidłowego ciśnienia krwi - 500 g

 

Kod EAN: 4041246500080

 

Zawiera aż o 50 % mniej sodu.

Smakuje jak sól kuchenna.

Bogata w potas, który wpływa regulująco na pracę serca i ciśnienie krwi.  

Zawiera himalajską sól krystaliczną.

Głównym składnikiem jest działający zasadowo cytrynian sodu.

 

Polecana:

- dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi

- dla utrzymania prawidłowego stanu nerek

- w celu zmniejszenia w diecie dawki zwykłej soli kuchennej (sodu)

 

Składniki:

cytrynian sodu, chlorek potasu, sól krystaliczna (20%), węglan magnezu.

Zawartość w: 100g 6g***
Wartość energetyczna 410 kJ/98 kcal 25 kJ/6 kcal (0,3 %*)
Sól 49,3 g 3 g (49 %*)
Sód 19700 mg 1200 mg
Potas 14700 mg (735 %**) 882 mg (44 %**)

 

Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, tłuszczów nasyconych, węglowodanów, cukru i białka. Sól = sód x 2,5
* IR = ilość referencyjna dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** RWS = referencyjne wartości spożycia dziennego.
*** 6g = 1 porcja.

 

Nadmiar soli (sodu)

Specjaliści w zakresie żywienia zalecają: jedzmy mało sodu a dużo potasu.

Najwięcej sodu dostarczamy do organizmu spożywając powszechnie stosowaną sól kuchenną, czyli chlorek sodu (zwłaszcza, gdy jest to sól oczyszczona, bez innych mikroelementów). Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku bez soli, gdyż często nawyk solenia jest im wpojony już we wczesnym dzieciństwie. Sól jest też dodawana w dużych ilościach do wielu produktów.

Zapewne dlatego nadciśnienie jest w Polsce chorobą społeczną, a u osób po 60 roku życia ma je ok. 80% ludzi. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, co powoduje nadmierną ilość płynu w krwiobiegu i z czasem bardzo niekorzystnie wpływa na serce i naczynia. Zmusza to tez nerki do nadmiernej pracy. Niestety Polska nadal przoduje jeżeli chodzi o procent zgonów powodowanych chorobami serca. Poza nadmiernym używaniem soli, do tej niechlubnej statystyki przyczynia się nadwaga i podatność na stres. Podwyższone ciśnienie znacząco podwyższa ryzyko zawału czy udaru.

Poza tym sód w dużych ilościach niekorzystnie wpływa na przekaźnictwo nerwowe i ma, jako substancja silnie zasadowa, niekorzystny wpływ na pH jelit.

 

Kto obniża spożycie soli dziennie do jednej trzeciej,

ten redukuje ryzyko chorób serca do jednej czwartej (Cook i inni 2007).

 

Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe poleca osobom z nadciśnieniem spożywanie 4 - 6 gram soli kuchennej dziennie. Jednak dla pokrycia dziennego zapotrzebowania na sód wystarczy spożycie zaledwie 2 do 3 gram soli.

 

Praktyka wygląda inaczej. Przeciętna kobieta w Niemczech zjada dziennie około 6,5 gram soli, mężczyzna aż 8,3 grama. U ludzi po pięćdziesiątce te ilości soli są jeszcze większe, gdyż słabnie ich wrażliwość na odczuwanie smaków. Dlatego też często dzieci, którym posiłki przygotowują babcie, są już od wczesnego dzieciństwa narażone na zbyt duże ilości soli.  

 

Niewiele osób wie, że sól przetworzona chemicznie ma zakwaszające działanie na przemianę materii i może wzmagać nadkwaśność.

  • Nie wyobrażam sobie mojego domu bez tego produktu. Odkąd go zakupiłam stosuję go do nawodnienia organizmu. Nie odczuwam zmęczenia. Nogi przestały mi puchnąć. Z racji obniżonej ilości sodu nie boję się jej stosować mimo nadciśnienia i problemów z sercem. Mam nawet wrażenie, że od momentu kiedy ją stosuję moje chore serce jakby się uspokoiło.
    Krystyna Zawada (2018-05-05)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie