• Warianty wchłanialności Witaminy C

Najnowsze doniesienia wskazują, że witamina C zawarta w wyciągach roślinnych jest słabiej wchłaniana przez przewód pokarmowy niż ta sama witamina C podana jako wyizolowana substancja. 

Pewnie będziecie Państwo zaskoczeni, równie mocno jak ja, że najnowsze doniesienia wskazują, iż witamina C zawarta w wyciągach roślinnych, razem z innymi wartościowymi substancjami potrzebnymi nam do sprawnego funkcjonowania organizmu, jest słabiej wchłaniana przez przewód pokarmowy, niż ta sama witamina C podana jako wyizolowana substancja. Dzieje się tak dlatego, że system pokarmowy większości z nas jest osłabiony. Osłabienie wynika z naszego trybu życia, nieregularnych posiłków, spożywania pożywienia wysokoprzetworzonego, spożywania dużej ilości mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają w swoim składzie antybiotyki i hormony. To wszystko sprawia, że układ pokarmowy ulega wyjałowieniu, mnożą się w nim stany zapalne, a to wszystko nie tworzy dobrego środowiska do jego prawidłowego działania.